Погана кредитна історія — одна з найвагоміших причин відмови у кредитуванні. Ваша кредитна історія — це всі дані про ваші позики, регулярність виплат та прострочення. Кредитні установи використовують її для того, щоб розуміти наскільки безпечно давати клієнту гроші в борг, яку суму можна погодити та на який термін. Проте, є декілька суттєвих помилок, які можуть добряче зіпсувати як кредитну історію, так і кредитний рейтинг. Поговоримо про найпоширеніші з них у цій статті.



Прострочення — це завжди поганий фактор для кредитної історії

Але ще гірше, якщо ви не здійснювали оплату понад 3 місяці. Такі позики у вашому досьє позначаються як негативні, і саме слово наштовхує на певні висновки про позичальника. Більшість кредитних установ не захочуть мати справу з клієнтом, який зникає на декілька місяців та ухиляється від сплати за кредитом. Чим більше подібних прострочень, тим гірша кредитна історія.

Збираєте борги

Кредитна історія складається не тільки з позик, а й з прострочених штрафів, аліментів та боргів у ЖКГ. У тому випадку, якщо ваші фінансові зобов'язання призначені рішенням суду та не виконані впродовж 10 днів — кредитна історія зазнає негативних змін. Рекомендуємо не доводити справу до суду та вчасно сплачувати будь-які штрафи.

Занадто багато заявок

У кредитній історії відображається не тільки кількість заявок, а й число схвалених та відхилених. Отримати позику можуть завадити два фактори:
- Ви подали занадто багато заявок за останній час. Це свідчить про те, що з фінансовим станом все кепсько і позичальник не обирає конкретну установу, а намагається знайти гроші де завгодно і на будь-яких умовах.
- Вам багато разів відмовили у кредитуванні. Якщо інші установи не довірили вам гроші, то закрадаються сумніви, чи варто взагалі схвалювати кредит.

Постійно змінюєте особисті дані

Ви можете переїхати, змінити номер телефону або прізвище — це нормально. Проте, якщо зміна особистої інформації відбувається декілька разів на місяць — це викликає підозру. Зазвичай, такі дії вказують на шахрайство. Всі зміни зберігаються у кредитній історії та можуть значно знизити рейтинг позичальника.

У вас не було жодного кредиту

Здавалося б, а що тут такого? Але ми розглядаємо це питання з точки зору кредитної історії, і якщо вона порожня, то це дивно. Кредитні установи дають запит до УБКІ, аби перевірити з якою регулярністю позичальник виплачує позики та бере нові. Якщо інформація відсутня, то такий клієнт залишається загадкою і ймовірніше за все, у кредиті відмовлять.


Тепер ви знаєте чого НЕ робити, щоб не зіпсувати кредитну історію. А от для того, щоб її покращити — подавайте заявку на кредит в Cashberry. Чим більше ви оформите кредитів та закриєте без виходу у прострочення, тим вищий ваш кредитний рейтинг. Нагадуємо, що у нас на сайті ви можете отримати до 15000 грн за декілька хвилин.