Якщо терміново треба гроші, можна звернутися до мікрофінансової організації (МФО). Це ідеальний інструмент для розв'язання фінансових проблем. Проте з популярністю МФО зростають і випадки шахрайства. Розповідаємо, чим небезпечні нелегальні організації і як від них захиститися.


 

Чому ризиковано звертатися до нелегалів?

 


Ваші персональні дані під загрозою

Шахраї не пропустять можливості скористатися даними вашого паспорта, банківського рахунку або картки, які ви їм передали подаючи заявку на кредит. Наприклад, вони можуть оформити інші кредити на ваше ім’я.

Вас заженуть у боргову яму

Договір, який ви підпишете, немає ніякої юридичної сили. Регулятор не може контролювати нарахування відсотків і штрафів від нелегальних МФО. Шахраї не обмежують себе ні в чому - борг може збільшитись у декілька разів за короткий проміжок часу. Були випадки, коли у боржників відбирали квартири за порівняно невелику суму позики.


З вас можуть вибивати борги

Закон забороняє чорним кредиторам вимагати повернення боргів, навіть через суд. Проте вони передають борги нелегальним колекторам або самі використовують фізичне та психологічне насилля.

 

Перед тим, як підписати договір з МФО, треба впевнитись, що маєте справу з легальною та чесною компанією.

 


Правило №1. Перевірте ліцензію

Перевірте офіційну реєстрацію установи через систему Національного банку. Якщо компанії немає у державному реєстрі, це шахраї, які маскуються під МФО. Не користуйтеся послугами таких компаній! У Cashberry всі документи у відкритому. Інформацію для перевірки Cashberry у реєстрі можна взяти з розділу “Документація” на сайті.


Правило №2. Уважно читайте документи, перш ніж підписувати

Навіть коли ви маєте справу з МФО, яке є в державному реєстрі, обачність не завадить. Своїм підписом ви підтверджуєте, що повністю погоджуєтесь з умовами, які пропонує компанія. Не кваптесь ставити підпис, якщо вам щось незрозуміло. Обов’язково читайте кредитний договір!


Правило №3. Перевіряйте реквізити

Обов’язково перевірте дані в договорі та державному реєстрі. Все має збігатися! Шахраї часто копіюють сайти відомих МФО та використовують схожі назви, логотипи та шрифти. Перевірка реквізитів допоможе не потрапити у пастку.

 

Що робити, якщо вже маєш справу з шахраями?

 

Зверніться по допомогу до Національного банку. Додайте до звернення детальну інформацію: посилання на сайт шахраїв, копію договору. Регулятор зможе заблокувати сайт, а також передати інформацію до правоохоронних органів. Також необхідно звернутись із заявою до поліції. Надайте якомога більше інформації: договір кредитування, юридичну інформацію, квитанції грошових переказів. Ніколи не замовчуйте та не зволікайте. Шахраям вигідне ваше мовчання. Чим раніше ви звернетесь в поліцію, тим швидше їх спіймають.


Будь ласка, бережіть себе та не зв’язуйтесь з сумнівними організаціями. Cashberry дбає про вас та про вашу безпеку!