Кредити допомагають не відкладати свої мрії на потім, а здійснювати їх миттєво. Проте іноді бажання здійснити мрію переважає над раціональним мисленням, позичальник не бере до уваги боргове навантаження та потрапляє у прострочення. Якщо неодноразово знехтувати термінами виплат заборгованості, за справу візьмуться колектори. А разом з ними з’являться й антиколектори, які пропонують взяти на себе проблеми з вашою позикою. Розповідаємо, що варто про них знати, щоб не потрапити у пастку шахраїв.

Антиколектори - це компанії або приватні особи, які пропонують вирішити проблеми з простроченою заборгованістю. Вони обіцяють взяти на себе перемовини з кредиторами, надати вам юридичну допомогу або навіть викупити ваш борг.


 

Оцініть, чи треба вам посередник

Будь-який антиколектор має комерційну зацікавленість, безкоштовно він працювати не буде. Зазвичай чим більша заборгованість, тим вище буде комісія. В умовах, коли ви не можете вчасно розрахуватись з боргами, чи треба вам додаткові витрати?

Домовитись про реструктуризацію або активувати пролонгацію ви можете самостійно - напряму зі своїми кредиторами, колекторами або в особистому кабінеті. Вони зацікавлені в тому, щоб повернути борг, а тому готові до діалогу. Вам не доведеться платити відсоток посереднику за послуги, які ви можете активувати самостійно.

 

Не вірте обіцянкам, що борги зникнуть

Декілька поширених шахрайських схем

 

Плата за тишу

Людина, яка назвалася адвокатом, пропонує вам заплатити йому певну суму, наприклад 2000 гривень, - та колектори більше вас не турбуватимуть. Все, що треба від вас, - написати заяву про те, що ви йому передаєте зобов'язання комунікації з колекторами та кредиторами.

Що відбувається: колектори вам дійсно більше не дзвонитимуть - вони намагатимуться налагодити взаємозв’язок з вашим “помічником”. А він просто ігнорує будь-які дзвінки та листи.

Наслідки: поки ви щасливо живете у спокої, ваш борг продовжує збільшуватись внаслідок зростання відсотків та штрафів. Рано чи пізно кредитори звернуться з позовом про стягнення до суду. Якщо кредитний договір оформлено згідно із законодавством, суд задовольнить позов кредитора в повному обсязі. Вам доведеться сплатити борг, навіть якщо для цього треба буде продати майно.

 

Відкуп від кредиторів

Якийсь професійний антиколектор пропонує вам заплатити незначну частину боргу та обіцяє, що решту буде списано. Ви навіть можете підписати з ним договір: заплатити комісію посереднику та з його допомогою підписати договір з кредитором про погашення частини заборгованості. Але це не означає, що ваш борг зник! Через якийсь час ви знову отримаєте сповіщення про необхідність сплатити борг.

У гіршому випадку, якщо ви підписали договір тільки з антиколектором та не прописали його обов’язки, він просто зникне з вашими грішми.

 

Суперінвестиції для погашення відсотків

Найцікавіша схема: антиколектор пропонує вам передати йому певну суму грошей, яку він інвестує в “дуже вигідну справу” й коштом великого прибутку погасить нараховані вам відсотки.

Частіше за все, “помічник” зникає раз і назавжди. Але навіть якщо це реальний брокер, який вклав ваші гроші, наприклад, у фондовий ринок, дохід не гарантовано. Навіть навпаки: чим вищий потенційний прибуток, тим більше ризиків втратити, а не заробити.


На жаль, шахраї переслідують нас впродовж всього життя. Мисливці за наживою нехтують усіма моральними принципами та ніколи не знають жалю. Будь ласка, не вірте спокусливим пропозиціям про магічне зникнення боргів. Cashberry вчить, як розпізнати шахраїв та не стати легкою здобиччю. Не довіряйте свою заборгованість посередникам. Єдине рішення - домовитись з кредитором особисто. У Cashberry є відділ по роботі з заборгованістю, який працює щоденно. Ви можете звернутися до співробітників із будь-яким питанням стосовно врегулювання заборгованості. Ми готові йти на зустріч та допомогти розрахуватися з боргами!