А ви знали, що можна зіпсувати кредитну історію ще до отримання позики? Головна помилка більшості позичальників — безліч заявок на кредит одночасно у різних організаціях. Припустимо, ви знайшли МФО, у яких можна оформити онлайн кредит на карту. Ваша кредитна історія позитивна, прострочення не було. Одразу відправляєте заявки у 3-5 організацій та… Вам відмовляють. На жаль, ви щойно власноруч зіпсували свою кредитну історію. У цій статті ми розповімо чому так трапилось та що робити далі.


Кредитна історія в нормі. Чому відмовили?

Якщо ви думаєте, що чим більше заявок відправите, тим швидше отримаєте позику — ви помиляєтесь. Коли просите кредит одночасно у великої кількості установ, то кредитор не розуміє, чи можна вам довіряти. Можливо, ви просто шукаєте найвигіднішу пропозицію або вас не влаштовують умови кредитного договору. А з іншого боку, ваше фінансове становище може бути настільки кепським, що вам байдуже у кого та на яких умовах отримати гроші в борг. Кредитні організації не хочуть ризикувати та видавати кредит ненадійному клієнту.

Як кредитор дізнався про інші заявки

МФО та банки знають про клієнта все, спираючись на кредитну історію. Вона є у кожного, навіть якщо ви ніколи не брали кредит. Вся інформація про позичальника зберігається у бюро кредитних історій та вноситься у базу, яку і використовують кредитні установи. Кожна людина має індивідуальний рейтинг, який впливає на рішення по кредиту. Важливо, кредитна історія та рейтинг складається не тільки з кількості позик, своєчасних виплат, прострочень та боргового навантаження, а й з запитів кредитних організацій. Тобто, якщо ви подаєте заявку на кредит одночасно у 10 установ, то всі вони відправляють “перевірковий запит” до бюро. Це відобразиться у вашій кредитній історії, проте необов’язково негативно. Але, якщо хоч частину заявок буде відхилено, то ваш кредитний рейтинг суттєво знизиться. Висновок: ви не отримали позику і зіпсували кредитну історію.

Як бути далі?

Якщо ви вже зробили помилку та відправили заявки на кредит у всі можливі МФО та банки, тим самим суттєво знизивши кредитний рейтинг, візьміть коротку паузу. Просити кредит в інших установ у той самий день немає сенсу, скоріше за все вам відмовлять. Спробуйте взяти кредит у надійного МФО через декілька днів, а краще через тиждень. Нагадуємо, що Cashberry працює на фінансовому ринку України з 2016 року. Ми видаємо до 15 000 грн навіть клієнтам з неідеальною кредитною історією. Всі необхідні документи та умови кредитування знаходяться розділі “Документація” та завжди у відкритому доступі. Кредитний калькулятор автоматично розрахує вам суму до повернення, а у розділі “Відгуки” ви можете прочитати реальні історії клієнтів Cashberry.


Ставтесь до кредитування відповідально і ваша кредитна історія завжди буде на високому рівні!