Останнім часом відбулося багато змін у сфері мікрокредитування. Зокрема, ідентифікація клієнтів вийшла на новий рівень. Тепер позичальник обов'язково має ідентифікувати свою особу за допомогою BankID або фотоверифікації, щоб отримати кредит. Цей додатковий крок запроваджено для того, щоб захистити клієнтів від зловмисних дій шахраїв. Про ідентифікацію BankID ми розповідали раніше, а сьогодні поговоримо про фотоверифікацію.

Для чого потрібна фотоверифікація?

Фотоверифікація - метод ідентифікації клієнтів, який дозволяє підтвердити особу позичальника. Це необхідно, щоб система прийняла коректне рішення по заявці та схвалила кредит на бажану суму. А також, ідентифікація позичальника захищає клієнтів від шахраїв (про кредитні шахрайства ми розповідали в окремій статті). Ті, у свою чергу, намагаються завантажити фото скан-копій чужих паспортів, роблять селфі не зі своїми документами або надсилають випадкові фото. Буває так, що інформація в анкеті не збігається з інформацією на фото документів. Головне завдання фотоверифікації - переконатися в тому, що зазначена інформація в анкеті збігається з документами й належить позичальнику.



Лайфхаки фотоверифікації: три етапи за 3 хвилини

 

Робіть селфі при денному світлі або у добре освітлювальній кімнаті. Зніміть окуляри та капелюх. Обличчя має бути відкрито та добре видно на фотографії. Намагайтеся не посміхатися на фото. Ми знаємо, що наші клієнти життєрадісні та щирі люди, проте фотоверифікація вимагає серйозного виразу обличчя. Селфі через дзеркало краще залишити для соціальних мереж, а для ідентифікації сфотографуйтесь на фронтальну камеру телефону або іншого гаджета.

Якщо у вас паспорт “книжечка”, треба розібратися який розворот сфотографувати. Коли актуальна фотографія на першому або другому розвороті, треба фотографувати той розворот, де актуальна фотографія. Якщо останнє фото на третьому розвороті, необхідно сфотографувати другий розворот. Це важливо, адже на третьому розвороті немає ніяких даних про клієнта, окрім актуального фото.

Давайте ще раз…

Актуальне фото на першому розвороті - фотографуємо перший.

Актуальне фото на другому розвороті - фотографуємо другий.

Актуальне фото на третьому розвороті - фотографуємо ДРУГИЙ.

Результат повинен бути такий: чітке фото документа з актуальною фотографією, без обкладинки та вкладень.


Все, що було описано в попередніх пунктах стосується й селфі з документом. Крім того, розташуйте паспорт або ID-карту на фото таким чином, щоб документ був ближче до камери, ніж обличчя.


Що краще BankID чи фотоверифікація?

Обидва способи ідентифікації мають на меті: підтвердити особу позичальника та запобігти шахрайству, а також позитивно впливають на рішення по кредиту. Щодо швидкості та зручності, BankID перемагає у тому випадку, коли поруч немає документів, незручно фотографуватися, або немає часу робити селфі. У такому разі, клієнт просто натискає на кнопку ідентифікації через BankID, погоджується з передачею інформації та підтверджує особу за лічені секунди.

Порада: обирайте BankID, як метод ідентифікації. За статистикою, клієнти з BankID отримують кредит швидше та на більшу суму. Фотоверифікація - це альтернативний метод для тих, у кого немає інтернет-банкінгу.