Ситуація з коронавірусом поділила людей на два табори: ті, хто сподіваються, що все минеться за місяць/два та ті, хто розуміє, що світ не стане таким, яким був до пандемії. Економіці потрібен час на відновлення. А нам, простим українцям, необхідно запастися терпінням та фінансами. Якщо ви завчасно відклали гроші на “чорний день”, то прочитайте цю статтю, щоб допомогти близьким, які не так завбачливі. У тому випадку, якщо ви не змогли забезпечити себе фінансовою подушкою, то вам будуть корисні наші поради з виживання в умовах кризи. Сьогодні можна розраховувати тільки на власні сили та навички адаптуватись до важких ситуацій. Розповідаємо, як пережити цей нелегкий час з мінімальними втратами та ризиками.



Екстрена фінансова допомога

Зараз у скрутній ситуації не тільки ви, а й ваші рідні, друзі та знайомі. Позичити у когось з близьких вже не вийде, адже режим тотальної економії увімкнули всі, хто розуміють наслідки карантину. Проте, завжди можна розраховувати на допомогу від Cashberry. Ми не вимагаємо довідку про доходи або офіційне підтвердження заробітної плати від вашого роботодавця, нема потреби в особистій присутності для оформлення позики або поручителів. Ми зробили процес оформлення кредиту максимально простим, зручним та швидким. Постійні клієнти можуть розраховувати на позику у розмірі до 15 000 гривень, а новим клієнтам ми пропонуємо отримати до 5000 гривень за лічені хвилини. Таким чином, більшість клієнтів забезпечує собі фінансову подушку навіть в умовах карантину. Крім того, ми піклуємось і про тих, хто залишився без основного джерела доходу і не може виплатити кредит вчасно. Детальніше про кредитні канікули ви можете прочитати у статті “Кредитні канікули у період карантину”.

Ревізія продуктових запасів

Культ їжі притаманний багатьом українцям. Ні, ми в жодному разі не говоримо про те, що їсти треба менше. Річ у тім, що багато продуктів прямує на смітник через те, що ми не встигаємо їх з’їсти. Певну частину бюджету ми просто викидаємо. Перед тим, як заповнити продуктовий кошик у супермаркеті, перевірте запаси харчів у холодильнику та на кухонних поличках. Щоб скоротити кількість зайвої їжі та зекономити гроші, можна використовувати метод, яким послуговуються ресторатори. Купуйте продукти частіше, але малими порціями. Так вони не встигнуть зіпсуватись до того, як ви щось приготуєте. Продовольчі продукти — це вагоме джерело витрат, проте ви можете його скоротити аж на 20%.


Додатковий дохід

Більшість українців залежать від одного місця роботи. Якщо щось трапиться з компанією, то дохід впаде до нуля. Може так статися, що ваша професія не буде мати попиту у кризу, а шукати аналогічну посаду досить важко. План “Б” варто знайти вже зараз. Мова не йде про повну зміну діяльності, скоріше про стабільний підробіток. Якщо у вас є хобі — монетизуйте його. Вироби ручної роботи завжди коштують дорожче, ніж машинне виробництво.

Ще одне джерело доходу

Поки у нас все добре, ми розслаблені. Більше купуємо, менше дивимось на ціни. Це нормально. Але в кризу доводиться вмикати режим жорсткої економії. Речі, які було куплено на емоціях і не несуть практичної користі, завжди можна продати. Крім того, зазирніть у шафу. Впевнені, що там є одяг, який ви вже не носите. Його можна розпродати. Зараз з’явилось багато сервісів, які допоможуть вам позбавитись від непотрібних речей та заробити на цьому.

Розрахуйтесь з боргами

Якщо у вас є відкриті кредити, які можна погасити достроково — зробіть це. Якщо не можете виплатити позику — скористайтесь пролонгацію. Пролонгування кредиту захистить ваш бюджет від підвищених відсотків, штрафів та пені. Ви просто продовжите термін кредитування на стандартних умовах договору. Тобто, виграєте час та зекономите на відсотках. Про пролонгацію та грейс-період ми вже говорили у статті “Екстрена допомога у кризовій ситуації”.


Пам'ятайте, що криза — явище тимчасове. Остання порада: тримайте себе в руках, а емоції під контролем. Тоді ви зможете швидко подолати труднощі, повернутись до звичного життя та знайти шлях до успіху.

Бережіть себе та рідних, а про решту подбає Cashberry.