Нацбанк разом з Уповноваженим Верховної Ради, за підтримки ВАФК та учасників ринку мікрокредитування запустили Всеукраїнську кампанію із захисту прав споживачів фінансових послуг #ЗнайСвоїПрава. Ми теж вирішили долучитися до розповсюдження інформації, адже клієнти Cashberry повинні отримувати найкраще обслуговування не тільки в нашій компанії, а й у всіх фінансових установах. Вкотре розповідаємо про права та обов’язки споживачів фінансових послуг. Як перевірити легальність МФО, що робити, якщо права порушують та якими зобов'язаннями не варто нехтувати розповідаємо просто зараз.


Впевнись, що фінансова установа легальна

Коли треба терміново гроші, питання про законність фінансової установи може одразу не виникнути. Лише згодом, коли права споживача починають порушувати, клієнт шукає до кого звернутися, щоб врегулювати конфлікт з МФО, ломбардами або страховою. Якщо компанія немає офіційної реєстрації та ліцензії для надання фінансових послуг, наслідки можуть бути сумними. Перед тим як подати заявку на кредит, перевірте наявність всіх необхідних документів на офіційному сайті компанії, а також перегляньте інформацію про компанію через систему Національного банку. У Cashberry вся інформація наявна у вільному доступі на головній сторінці сайту у розділі “Документація”.

Ознайомся з відсотковою ставкою

Відсоткова ставка, яку рекламують, та реальна відсоткова ставка можуть дуже відрізнятися. Наполягаємо звернути увагу на розмір відсоткової ставки перед підписанням кредитного договору та отриманням грошей. Для зручності, на головній сторінці сайту Cashberry є кредитний калькулятор, який вираховує відсоткову ставку клієнта згідно з рівнем програми лояльності, а також показує, яку суму необхідно буде повернути спираючись на обраний термін кредитування. Всі ці умови прописані у кредитному договорі, з яким клієнт повинен ретельно ознайомитись перед підписанням.

Зверни увагу на графік виплат

Умови кредитування фінансових установ можуть відрізнятися, хоча, на перший погляд, всі МФО пропонують одне й те саме. Будьте уважні з графіком виплат. Якщо виплати по кредиту розділено на декілька частин, будь ласка, не забувайте внести оплату згідно з умовами кредитного договору. У Cashberry ви маєте змогу сплачувати позику так, як вам зручно: частинами або повністю до моменту закінчення дії кредитного договору. Проте не всі компанії лишають клієнту право вибору. Забувши внести обов’язковий платіж згідно з графіком, ви ризикуєте натрапити на штрафні санкції. Будьте обачливі!

Онлайн-договір має юридичну силу

Ми живемо у час, коли більшу частину життя можна перенести у цифровий простір. Клієнти обирають МФО, адже гроші отримують за декілька хвилин не виходячи з дому. Кредитний онлайн-договір надсилається на пошту, а підписується за допомогою одноразового пароля. Має таку саму юридичну силу, як і власноручний підпис (відповідно до Закону України “Про електронні довірчі послуги”). Як тільки ви підписали такий договір, то повинні неухильно виконувати всі положення, що у ньому прописані.

Оберігай персональні дані

Персональні дані - це вся інформація про клієнта, яка допомагає фінансовим організаціям ідентифікувати позичальника перед тим, як видати кредит. До персональних даних належать прізвище, ім’я, номер телефону, адреса проживання, паспортні дані, ІПН, тощо. Ці дані необхідно вказати в анкеті для того, щоб автоматична система видачі проаналізувала позичальника та винесла рішення стосовно поданої заявки. Небезпека полягає в тому, що деякі установи нехтують Законом України “Про захист персональних даних” та передають інформацію про позичальника стороннім особам. З Cashberry клієнти можуть бути впевнені у тому, що вся інформація зазначена в анкеті цілком конфіденційна та ні за яких умов не передається стороннім особам.

Виконуй свої обов’язки

Про обов’язки позичальника існує лише один пункт - виконуй умови кредитного договору. У цьому документі прописано все, що повинен знати клієнт отримуючи позику:

  • розмір відсоткової ставки;
  • сума кредиту;
  • термін кредитування;
  • штрафні санкції у випадку прострочення кредитного договору.

Якщо уважно ознайомитись з умовами кредитного договору, то проблем з кредитуванням ніколи не виникає. Що більше, Cashberry - лояльне МФО, яке чує та розуміє своїх клієнтів. У той час, коли позичальник не встигає сплатити кредит вчасно, ми пропонуємо декілька варіантів розв'язання проблеми:

  • грейс-період (термін, коли відсотки не нараховуються взагалі);
  • пролонгація (можливість продовжити термін дії кредитного договору на стандартних умовах);
  • реструктуризація (послуга, яка розділить борг на декілька рівних частин та створить індивідуальний графік виплат для кожного позичальника).

Знати свої права та виконувати обов’язки - запорука міцних стосунків між фінансовими організаціями та клієнтами.


Якщо банки, МФО, ломбарди, кредитні спілки, факторингові, лізингові або страхові компанії порушують ваші права, ви можете звернутися із заявою до Національного банку України.