До Дня Конституції ми вирішили розповісти про те, без чого важко уявити Україну — національну валюту. І хоч наша гривня не завжди стабільна, проте найпрекрасніша у світі! І це не просто до слова написано, а насправді так і є. Про це та багато іншого сьогодні розповімо у нашому блозі.


Походження з санскриту

Гривня, як грошова одиниця, з’явилась вже з XI столітті та була у вжитку від часів заснування Київської Русі. Проте, слово “гривна” походить із санскриту, що означає — потилиця. Колись гривні носили на шиї у вигляді прикрас із золота або срібла.


Приїхала з Берліну та Канади

У XX столітті гривня з'являлась двічі в руках українців. У 1918 році в Берліні вперше надрукували нашу валюту номіналом 2, 10, 100, 1000 та 2000 гривень, а замість копійок були “шаги”. У 90-их роках, коли Україна здобула незалежність, перша партія банкнот номіналом 1, 2, 5, 10, та 20 гривень була виготовлена в Канаді, а от “шаги” вирішили не повертати й залишили звичні “копійки”.


640 мільйонів банкнот у смітник

Багатьом не подобаються нові монети номіналом 1 та 2 гривні, але у цьому більше логіки, ніж здається. Щорічно в Україні псується близько 640 млн банкнот. Дрібні купюри “зношуються” за 6-8 місяців і доводиться міняти на нові. Карбування дорожче, проте у довгостроковій перспективі вигідніше монети номіналом 1, 2, 5 та 10 гривень.


Символу ₴ 16 років

Раніше наша гривня не мала особистого знаку. Це неподобство виправили у 2004 році. Знак ₴ символізує стабільність, а дизайн запозичений з символу давньогрецької грошової одиниці.

Одна з найгарніших у світі

Не тільки наша мова, а й наші гроші підкорюють серця по всьому світу. Гривня стала однією з п’яти найкрасивіших валют світу у 2008 році! Такого висновку дійшла комісія з естетики Міжнародного фінансового банку.



Ми про гроші знаємо все! Щобільше, готові ділитися ними щодня. Хоч Cashberry і онлайн сервіс, проте ви завжди можете зняти гроші у банкоматі та милуватися найгарнішими банкнотами у світі!