Гроші люблять підрахунок, особливо тоді, коли це сімейний бюджет.


Планування бюджету пари схоже до збору рюкзака в похід - якщо продумати, які речі покласти в портфель, ваша спина не постраждає, а відпочинок пройде з комфортом. Те саме з фінансами сім’ї - якщо розумно розставити пріоритети та спланувати витрати, пара може заощадити та здійснити більше потрібних покупок.

Щоб вести сімейний бюджет потрібно визначитися, якою буде його модель. Сьогодні про це поговоримо, розглянувши приклади.

Умовно можна виділити три типи бюджету сім’ї: роздільний, спільний, змішаний.

 

Роздільний

Назва сама за себе говорить. Така модель бюджету передбачає, що у пари немає спільних фінансових взаємовідносин. У кожного свої гроші, свої витрати, і ніхто не претендує на заробіток іншого. Як правило, такий тип бюджету у тієї пари, яка не живе разом або нещодавно з’їхалася.

Приклад

Руслан і Людмила зустрічаються 3 місяці та живуть роздільно, залишаючись одне в одного на кілька днів. Руслан оплачує кафе, кіно, клуби, які відвідує пара. Людмила купує продукти та бере на себе домашні витрати, коли вони разом.

Якщо пара зібралась у подорож, кожен платить сам за себе. Інколи Руслан і Людмила тішать одне одного презентами на свята. Такі витрати, як квартплата, абонементи в тренажерний зал, послуги краси тощо, в кожного свої.

Плюси: фінансова відповідальність за себе та матеріальна незалежність від партнера.

Мінуси: нерівномірність витрат. Часто з такою моделлю хтось із пари може витрачати більше за іншого, оскільки це не контролюється. Такий тип бюджету з часом перетікає в змішаний. Якщо в пари велика розбіжність в доходах він для неї не підійде.

Поради: витрати, які плануєте розділити, краще здійснювати за допомогою банківської картки. В разі непорозумінь, можна легко відновити історію покупок.

 

 



Спільний

При такому підході, не буде поняття “мої” та “твої” гроші, не важливо хто скільки заробляє та витрачає. Ця модель підходить парам, які давно живуть разом, або в яких є діти. А ще тоді, коли один партнер заробляє набагато більше за іншого.

Приклад

Олег та Ірина живуть разом 10 років. У них є двоє маленьких діток. В Олега повна зайнятість на роботі, Ірина підробляє з дому та сидить з малечею. У них спільний бюджет, доступ до якого є у кожного.

Плюси: такий тип бюджету об'єднує сім’ю, всі відчувають себе рівними, незважаючи на різний рівень доходу.

Мінуси: потрібно узгоджувати масштабні покупки, не завжди вийде зробити сюрприз одне для одного.

Поради: для ведення спільного бюджету варто вести спільні розрахунки, скласти фінансовий план та оформити страховку.

 

 



Змішаний

Така модель бюджету - завжди про домовленість одне з одним. В кожного члена сім’ї є, як і спільні фінанси, так і кошти на власні витрати. При цьому типі бюджету, хтось один бере на себе роль головного бухгалтера.

Приклад

Максим та Марина живуть разом два роки. На спільні потреби, такі як квартплата, їжа, побутові речі, тощо, вони витрачають зі спільного бюджету. На індивідуальні, такі як одяг, догляд, послуги краси, поповнення мобільного тощо, кожен платить зі свого гаманця. Розваги Максим бере на себе, тому що має більший дохід.

Плюси: кожен з пари може витратити свої кошти так, як вважає за потрібне. А гроші на спільні потреби, поділені навпіл, можуть зекономити бюджет обох.

Мінуси: важливо регулярно проводити ревізію доходів та витрат, один із партнерів має взяти на себе оплату рахунків та планування бюджету.

Поради: для розрахунку спільних витрат є додатки на смартфон, якими можуть користуватися двоє партнерів, що дуже зручно.


 

Грамотно розподілені кошти допоможуть правильно оптимізувати сімейний бюджет для комфортного життя.

Кожна пара обирає для себе оптимальну модель бюджету, відштовхуючись від багатьох факторів. Не знаєте, яка підходить вам? Порадьтеся з партнером, зважте усі за та проти, та, врешті-решт, можете експериментувати, і знайти те, що ідеально підходить саме вам!

Якщо потрібна наша фінансова допомога, пам'ятайте, що ми поруч 24/7! Cashberry турбується про ваш добробут та фінансову стабільність. Подавайте заявку та отримуйте кошти на карту за кілька хвилин. Новим клієнтам надаємо до 5 000 грн під 0,01%, постійним - збільшуємо суму позики втричі! Cashberry - це завжди швидко та вигідно!

 

 


ТОВ “ФІНАНСОВА КОМПАНІЯ ІНВЕСТ ФІНАНС”. НАДАННЯ КОШТІВ У ПОЗИКУ, В ТОМУ ЧИСЛІ І НА УМОВАХ ФІНАНСОВОГО КРЕДИТУ ФАКТОРИНГУ. Ліцензія Нацкомфінпослуг № 1680 від 16.05.2017 (безстрокова). Кредит на строк до 30 днів на суму до 15000 грн., реальна річна відсоткова ставка від 3,72% до 89 699,15%