Минає 2019 рік… Лічені дні лишились до Нового року. Пропонуємо разом з нами здійснити подорож у минуле. Ми почнемо з 20-их років минулого століття і подивимось, як змінився світ за 100 років. Цікаво?



1920-ті: Джаз, Міккі Маус та свобода

“Буремні двадцяті”, “золоті двадцяті”, “ревучі двадцяті”, “шалені двадцяті”, - як тільки їх не називали, але ціла епоха розпочалась з руйнації. Позаду Перша Світова Війна, а попереду джаз, кіно та арт-деко. Люди, виснажені війною, жадібно хапалися за життя, намагалися прожити його на повну, прагнули розваг та веселощів. Життя стало справжнім мистецтвом! Джаз змінив культуру всього світу, німе кіно заговорило, телефон та радіо почали з’являтись у кожному домі, жінки змінили корсети на вільні сукні.

Автомобільна промисловість пішла вгору. До війни машини були атрибутом розкоші, а у 20-ті вони стали звичним явищем. До 1927 року було продано 15 мільйонів машин моделі Форд Т.

Наприкінці 20-их з'явилась знаменита студія Волта Діснея та наш улюблений Міккі Маус.

Чарлі Чаплін започаткував свою студію “Юнайтед Артистс” та починає знімати справжнє голлівудське кіно.

Луї Армстронг став найпопулярнішим джазовим виконавцем. Поціновувачі джазу і досі вважають його ідолом епохи!

Жінкам надали громадянські права. Це призвело до виникнення нового покоління жінок 20 століття. Вони одягали короткі спідниці, обрізали довге волосся, малювали губи червоною помадою, палили сигарети, слухали джаз, підтримували політичні бесіди та ходили на роботу.

Люди 20-их років минулого століття жадібно чіплялись за життя та прагнули мати все і просто зараз. Вони подарували нам новий стиль, архітектуру, музику та кіно. 20-ті роки були переломним моментом для всього людства. Але час йшов, люди святкували Новий рік і рухалися вперед до світлого майбутнього!


1930-ті: Голлівуд та елегантність

Це десятиліття стало переломним моментом для всього світу. Буремні та веселі 1920-ті потроху вщухають, джаз грає тихіше, жінки міняють сміливі вбрання на витончені та стримані, чоловіки переодягаються у фраки та носять шикарні капелюхи. Друга Світова Війна ще не почалась, але безпорядки та бунти спалахують на всіх континентах. Світ завмер у передчутті чогось грандіозного та лякаючого. На противагу цьому, мода та Голлівуд починає диктувати нові правила та задавати тренд. Телебачення повністю відмовилось від німого кіно, актори стали “живими”, а не просто мовчазними фігурами. Красуні з екранів підкорювали серця всього людства. Марен Дітріх стає іконою стилю. Відома акторка та співачка уособлювала цілу епоху! 30-ті роки відрізняються якимось неймовірним натхненням та чуттєвістю. Люди того часу жили, кохали, виховували дітей та пізнавали світ.


1940-ві: Друга Світова та стиляги

Не хочеться говорити про війну напередодні Нового року, але це частина нашої історії. Друга Світова торкнулась всього людства, а з її закінченням час розпочав відлік з нової сторінки. Наприкінці 40-их років у СРСР виникла абсолютно нова субкультура - стиляги. Це було щось нове і геть незвичне для радянських людей. Стиляги наслідували американський стиль життя, були аполітичними, відрізнялись байдужістю до норм радянської моралі. Вони надавали перевагу яскравому одягу, обожнювали співати та танцювати, створювали свої закриті клуби та танцювали бугі-вугі. Навіть у наш час тематичні вечірки з рок-н-рольними піснями та танцями бугі шалено популярні.


1950-ті: Космос, Елвіс Преслі та байкери

Як жили люди на екваторі ХХ століття? Вони з надією дивились у майбутнє, спостерігаючи за запуском космічних апаратів. Перший штучний супутник змусив людство повірити в те, що наука не знає меж, а людина здатна на все! Його запустили в СРСР у 1957 році. Це стало початком космічних перегонів між СРСР та Америкою. А як щодо рок-н-ролу? Справжній бум на цю музику розпочався саме у 50-их! Елвіс Преслі був королем для всіх, хто любив запальні ритми. Він з’являвся на концертах в блискучих костюмах та роз'їжджав на золотому Кадилаці з перламутровим дахом. Це було феєричне видовище! У цьому десятилітті з'явились швидкі машини та мотоцикли. Було популярним влаштовувати перегони під гучну музику та їздити на Harley Davidson. З’явились перші байкери, що започаткували моду на куртку-косуху. 50-ті однозначно були яскравими та емоційними!


1960-ті: Гагарін, хіппі та The Beatles'

У 60-их роках планета здригалася то від шоку, то від захвату. Це десятиліття було одночасно веселим та бунтівним. Америку накрила жахлива звістка - вбили президента Кеннеді. Всі завмерли біля екранів та радіостанцій очікуючи на повернення Гагаріна з космосу. Людина зійшла на місяць. На платівках грають The Beatles' та Rolling Stones. Ну просто мурашки по шкірі від цього десятиліття! Кульмінацією періоду став хіппі-фестиваль Вудсток - подія, що шокувала світ! У Вудстоці зібралось 500 000 людей, які відмовились від норм суспільної моралі. Єдина мораль хіппі: світ - не місце для ненависті, а місце, де всі кохають один одного. Вони вважали, що не можна соромитись оголеного тіла, а марихуана - це провідник до світу музики. 60 років пройшло з того часу, а ми і досі обожнюємо ту музику і не знаємо хто вбив Кеннеді.


1970-ті: Зоряні Війни, Стівен Кінг та Queen

У 70-ті напруга між Америкою та СРСР вщухає і загальна атмосфера релаксу та веселощів йде в гору. Це десятиліття було насичене культовими кінопрем’єрами. Світ побачив “Роккі” та “Зоряні Війни”, “Хрещеного Батька” та “Щелепи”. Улюбленцями публіки стали Аль Пачіно, Брюс Лі, Джек Ніколсон, Клінт Іствуд та Сильвестр Сталлоне. З полиць книжкових магазинів розлітались книги Стівена Кінга і стали бестселерами. По радіо лунали вічні хіти від Queen, ABBA, Led Zeppelin та Pink Floyd. Саме 70-ті подарували нам “Богемну Рапсодію” Queen, яку назвали піснею тисячоліття! А пам’ятаєте “We Will Rock You”? Вона теж з цього десятиліття. Радимо створити плейлист з виконавців 70-их і забезпечити незабутню атмосферу новорічної ночі. Це буде феєричне дійство!


1980-ті: Комп’ютери, Майкл Джексон та Термінатор

“Холодна війна” нарешті закінчилась і світ стрімко рушив до інформаційної революції. В період з 1981 до 1996 року народжується покоління Y (мілленіали). Вони зустріли нове тисячоліття у юному віці, що дало змогу усвідомити та повністю залучитись до цифрових технологій. Покоління мілленіалів та інформаційна ера - одне ціле. Комп’ютери перестали бути чимось загадковим та незрозумілим, а кожна дитина мріяла побавитись у тетріс. Світ божеволів від Майкла Джексона та стояв у черзі за квитками на “Термінатор”. Всі мріяли бути такими ж крутими, як Брюс у “Міцному горішку” та відправитись подорожувати “Назад у майбутнє”. І головне! Ви це читаєте, бо у вас на телефоні або комп’ютері є Інтернет. Так от…. Інтернет, комп’ютер і телефон родом з 80-их!


1990-ті: Україна, тамагочі та Гаррі Поттер

Ми впритул підійшли до найважливішого десятиліття для українців. У 90-их ми здобули незалежність! Та і взагалі, 90-ті були дуже емоційними. З особливою ностальгією згадуються ті роки. Ми дивились “Титанік” та читали “Гаррі Поттера”, танцювали під Мадонну та тремтіли від фільмів Тарантіно. Кожна дитина мріяла про тамагочі та плеєр на дисках. А пам'ятаєте: “Інвайт - просто додай води!”? Всі ходили в джинсах та малинових піджаках, дивились “Поле чудес” та жували жуйку, купували касети для “відіка”. А може є ті, хто передивився всю “Санту-Барбару”?


2000-ні: Океан Ельзи, Apple та made in China

Якими були нульові, пам'ятаєте? Китай налагоджує виробництво абсолютно всього, що тільки можна собі уявити. На всіх етикетках по всьому світу написано “made in China”. З’явилась шалена мода на бренди. Але дозволити собі дорогу річ більшість населення не може. Почалася ера підробок. Саме у 2000-их компанія Apple здобуває настільки шалену популярність, що стає брендом ХХI століття! Дівчата одягають джинси з заниженою талією та проколюють пупок. І все це під музику Вакарчука та ВІА Гри. У кінопрокат виходить “Аватар”, що спричиняє справжню революцію у кіноіндустрії. Світ знайомиться з “Піратами Карибського моря”, “Володарем Перснів” та Бетменом. Розпочинає свою історію кіновсесвіт Marvel, що підкорює серця мільйонів глядачів і до нині.


2010-ті: Кінець світу, Гра Престолів та Біткойн

Погодьтесь, останні 10 років були дуже насичені та цікаві. Весь період з 2010 і до сьогодні складається з окремих дрібничок, шалених подій та дивних явищ. Пам’ятаєте, як весь світ танцював під Gangnam Style і крутили спінери? А ще неймовірно популярними були різноманітні флешмоби! Спершу шалений Harlem shake, а потім планету буквально накриває хвиля Ice Bucket Challenge. Люди починають полювати на біткоіни, весь світ спостерігає за новим явищем - криптовалюти. Ну а незадовго до цього, людство майже повірило у кінець світу в грудні 2012 року. Апокаліпсис не настав, проте ми дізналися про давню культуру Майя. Гра Престолів - серіал десятиліття, що має найбільшу армію фанатів за всю історію кінематографу. Фітнес-трекерами, дронами та гіроскутерами вже нікого не здивуєш, правда? Кіберспорт та віртуальна реальність теж стали звичним явищем за останнє десятиліття. А ще, у 2010 році закінчилось будівництво знаменитого Бурдж-Халіфа - хмарочос в ОАЕ висотою 828 метрів. Ну і про Ілона Маска не можна мовчати! З його допомогою електромобілі перестали бути чимось загадковим та стали звичайним засобом для пересування.


Останні сто років були бурхливі, насичені, цікаві та непередбачувані! Скоро відлік розпочне нове десятиліття і нам вже цікаво, що буде у найближчому майбутньому.