Ми живемо в епоху, коли вибір речей та послуг, які можна придбати, значно перевищує нашу здатність заплатити за них. Такий дисбаланс змушує людей збирати борги та кредити. Головна проблема - як не брати гроші в борг, коли людину оточили рекламою “необхідних” речей? Ми вирішили допомогти вам розрахуватися з боргами з початком року і розробили план дій. Отже, відпочивайте на свята, а як закінчите - у вас вже буде готова стратегія.


 

Визначте суму боргу

Може бути страшно визнати, скільки саме ви винні. Але це той крок, де треба бути дорослим та подивитися в очі своїм боргам, щоб краще їх контролювати.

 


Складіть список або таблицю, вказавши:

- кому ви винні;

- загальну суму боргу;

- терміни виплат;

- щомісячні платежі.

Задача полягає не в тому, щоб просто створити список і відкласти його. Оновлюйте список, коли сума змінюється. Цей метод дає зрозуміти, що позбутися боргу дійсно можна.

 


Сплачуйте більше

Збільшення щомісячної суми виплат по кредиту - один з кращих способів погасити борг раніше. Коли ви робите мінімальний платіж, то в кінцевому результаті сплачуєте велику суму відсотків по кредиту, на відміну від стратегії, коли ви виплачуєте борг великими сумами. Це найкращий спосіб зекономити гроші та розрахуватися з боргами у найшвидші терміни.

 


Робіть додаткові платежі

Подумайте хвилинку, як ви дієте, коли бажаєте купити собі щось коштовне? Скоріше за все, ви відкладаєте всі “вільні” гроші та заощаджуєте, поки не назбираєте необхідну суму. Так само можна робити з боргами. Коли у вас з’являються “вільні” гроші - спрямовуйте їх на погашення кредитів та робіть це якомога частіше. Зрозуміло, що якогось місяця такої можливості не буде, проте додаткові платежі раз на декілька місяців суттєво знизять боргове навантаження.

 


Продайте непотрібне

У Новому році позбавляємося не тільки боргів, а й непотрібних речей. Подивіться зі сторони на старі речі, меблі, іграшки. Ви дійсно ними користуєтесь? Просте правило: якщо ви не використовували річ понад пів року - вона не потрібна. Зберіть все, чим ви не користуєтесь та розпродайте на спеціальних сайтах. Таким чином, ви і від непотребу позбавитесь, і отримаєте додатковий дохід для погашення боргів.

 


Платіть по одному

Згідно з дослідженням, яке провели вчені Гарварду, найефективніший спосіб розрахуватися з боргами - це зосередитися на виплаті найменшого боргу. Як це працює:

- складіть список всіх боргів, від меншого до більшого;

- сплачуйте мінімальну суму за всіма кредитами, крім найменшого боргу;

- сплачуйте якомога більше щомісяця за найменшим боргом, поки не закриєте його повністю;

- перейдіть до наступного боргу зі списку.

Спробуйте цей метод на собі та перевірте, чи дійсно він так працює, як запевняють вчені.

 


Отримайте кредит рефінансування

Це зручний метод у тому випадку, коли у вас є декілька невеликих кредитів. Тоді ви можете оформити один кредит, щоб закрити решту. Таким чином, ви не накопичуєте відсотки за всіма кредитами та покращуєте власну кредитну історію. Крім того, виплачувати один кредит легше та зручніше, ніж три маленьких.

Якщо вам необхідне рефінансування, то ви можете отримати в Cashberry до 15 000 грн без довідки про доходи.

 


Не забувайте пролонгувати

Деколи закрити всі борги немає можливості. Тоді краще продовжити термін кредитування на стандартних умовах, щоб не вийти у прострочення та не сплачувати підвищені відсотки. Користуючись послугами кредитування від Cashberry за декілька днів до закінчення терміну дії договору в особистому кабінеті з’являється можливість пролонгувати кредит. Все що треба - це сплатити нараховані відсотки й кредит продовжиться ще на деякий час. Зверніть увагу, що пролонгація ніяк не впливає на кредитну історію, на відміну від прострочення.


Якщо у вас є декілька кредитів або ви брали гроші в борг у друзів, зараз не час ховатися. В такій ситуації може опинитися кожен, головне не вдавати, що проблеми не існує. Розрахуватися з боргами не важко, коли маєш чіткий план. Ми в вас віримо!