Кредит - зручний та корисний фінансовий інструмент, якщо знати, як його правильно використовувати. Відповідальність, дисципліна та правильний підхід допоможуть вам у цьому. Пояснюємо, як уникнути зіпсованої кредитної історії та не загрузнути в боргах.



Не переоцінюйте свої можливості

Перед тим як взяти позику, зробіть паузу та подумайте, як ви будете повертати отриману суму. Враховуйте не тільки свою зарплату або пенсію, але й можливі складні обставини. Звільнення з роботи, хвороба або криза можуть перевернути всі плани. Є проста формула: розмір виплат за кредитом не має перевищувати 35% доходу. Орієнтуйтесь на неї. А ще краще, створіть фінансовий план, щоб точно спрогнозувати доходи та витрати.

 


Не беріть кредит у першій доступній організації

Відділення поблизу або гучна назва - не найкращий критерій для вибору кредитної організації. Уважно перегляньте умови та вартість, щоб обрати кредит, який максимально відповідає вашим вимогам. В Cashberry, наприклад, безвідсоткова ставка на перший кредит та гнучка програма лояльності для постійних клієнтів. Відсоткова ставка одна з найнижчих на ринку, а максимальна сума кредитування сягає 15 000 гривень. Подати заявку можна цілодобово, використовуючи лише смартфон.

 


Не забувайте про свої права

Інтернет переповнений страшних історій про колекторів та штрафи за прострочення. Беріть кредит тільки в тих організаціях, у яких є ліцензія. Не позичайте гроші у сумнівних кредиторів - і тоді нічого страшного з вами не трапиться, кредитні організації та колектори діють в межах закону. Ліцензія про надання фінансових послуг, договір та умови кредитування Cashberry є у відкритому доступі на сайті. Якщо обставини склалися таким чином, що ви не можете сплатити кредит, не ховайтесь та не змінюйте номер телефону, а чесно поговоріть з кредитором. Це не означає, що вам пробачать борг, - повернути гроші доведеться у будь-якому випадку. Ймовірніше за все, вам запропонують альтернативні варіанти погашення боргу. У Cashberry є можливість пролонгувати борг без виходу у прострочення.

 


Не підписуйте договір, якщо не розумієте умов

Читати договір кредитування - нудна та марудна процедура, але йдеться про вашу безпеку. Уважно прочитайте всі умови видачі та погашення кредиту. Звертайте увагу на комісію, штрафи та додаткові опції. Ми описували детально у блозі, на що варто звернути увагу в першу чергу. Якщо щось незрозуміло, запитайте у співробітників кредитної організації про деталі. У Cashberry відсутні будь-які комісії та немає прихованих платежів. Договір кредитування ви можете переглянути на сайті будь-коли. Вся інформація для клієнтів у відкритому доступі. Підписуйте документ тільки тоді, коли все зрозуміло.

 


Не затягуйте з виплатами

Дотримуйтесь графіку виплат та не відкладайте чергову сплату на останній момент. Встановіть нагадування на смартфоні. Якщо з'явиться можливість погасити кредит раніше, скористайтесь нею. В Cashberry ви можете сплачувати кредит будь-яким зручним способом: частинами, достроково або повністю у день закінчення дії кредитного договору.

Уникайте типових помилок під час оформлення кредиту, не кваптесь та не шкодуйте часу на вивчення нюансів. Тоді кредит стане для вас корисним фінансовим інструментом, а не проблемою.


ТОВ “ФІНАНСОВА КОМПАНІЯ ІНВЕСТ ФІНАНС”. НАДАННЯ КОШТІВ У ПОЗИКУ, В ТОМУ ЧИСЛІ І НА УМОВАХ ФІНАНСОВОГО КРЕДИТУ ФАКТОРИНГУ. Ліцензія Нацкомфінпослуг № 1680 від 16.05.2017 (безстрокова). Кредит на строк до 30 днів на суму до 15000 грн, реальна річна відсоткова ставка від 3,71% до 37956,39%